Muutamia viikkoja sitten oli tätini kesänviettopaikassa opettelemassa lanttukukon tekoa. Homma olikin helpompi, kuin mitä kuvittelin !
Hänen luonaan teimme kukot leipomon valmiiseen ruishapantaikinaan, jota voi ostaa kaupasta. Täytteeksi tuli naudan- ja sianlihaa sekä tietenkin lanttua.
Opettelukerrasta rohkaistuneena ja innostuneena päätin tehdä kukkoja myös kotona, koskapa syksyn myötä leivinuuniakin on saanut alkaa lämmittää ihan tosissaan. Kuoritaikinan tosin päätin kokeilla tehdä itse ja samalla kokeilla paria eri täytettä.
Kuoritaikina: (3 isohkoon kukkoon)
1,2 L kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 20 dl ruisjauhoja
Alusta aineet tasaiseksi taikinaksi.
Täyteet:
Liha-lanttukukko
n. 600 g naudan-ja sianlihaa kuutioina
kevyesti suolavedessä esikeitettyjä lanttuviipaleita
suolaa
ripaus mustapippuria
pari nokaretta voita
Lohikukko
lohta paksuhkoina siivuina (määrää en muista)
perunaa viipaleina
pekonisiivuja muutama
ripaus aromisuolaa
Kasviskukko
perunaa viipaleina
kevyesti suolavedessä esikeitettyjä lanttu- ja porkkanaviipaleita
suolaa
ripaus mustapippuria
Ja tästä se lähtee:
Kuoritaikina ja täytteet valmiina....
Laita reilusti ruisjauhoja leivinpaperin päälle... Jaa taikina kolmeen osaan...
Muokkaa taikinapalasta tasainen pallo jauhotetun leivinpaperin päällä ja taputtele se tasaiseksi soikioksi..... lisää jauhoja, jos tarvitsee, taikina ei saa tarttua paperiin kiinni !
Lado halamasi täytteet kerroksittain taikinasoikion keskelle keoksi....
Taita taikinasoikion reunat täytteen päälle ja siloittele pinta vedellä kostutetuin käsin. Taikinaa voi myös jättää varalta pienen palan erilleen siltä varalta, että reunat eivät riitä peittämään täytettä. Voit "muurata" ylimääräisellä taikinapalalla raot umpeen.
Nosta siloteltu kukko leivinpaperin avulla uunipellille tai vuokaan.
Itse paistoin kukkoja leivinuunissa, jossa lämpöä oli noin 170C kolme tuntia, jonka jälkeen pistin vielä hetkeksi sähkö uuniin 250C, jotta pinnasta tuli "kopsakka". Normaalisti ilmeisesti tämä homma tehdään juuri toisin päin, elikkä ensin kuumaan uuniin ja sitten miedommalla lämmöllä haudutus useampi tunti... Mutta minä nyt sitten tein tällä kertaa näin päin.... :)
Kukojen pinnan voitelin vielä heti paiston jälkeen voilla ja käärin sen jälkeen tiukasti voipaperiin ja sen jälkeen pyyhkeiden ja viltin sisään.
Annoin kukkojen vielä muhia kääreissä useamman tunnin ennenkuin päästiin maistamaan.
Ja kyllä täytyy sanoa, että hyviä tuli vaikka itse sanonkin ! :) Eipä meinannut maltaa lopettaa syömistä, kun alkuun pääsi - aina piti pieni pala käydä leikkaamassa lisää !
Näitä tulen varmaan talven aikana tekemään useasti !
Ja täytteitähän voi vaihdella oman maun mukaan !
Kaikki vain rohkeasti kokeilemaan !